Mielipidekirjoitus 30.3.2021

30.3.2021

Mitä yrittäjyys on?

Nykyaikaiseen ja vastuulliseen yrittäjyyteen ei sovi vanhakantainen ajatus, että yrittäjyys on vain oman hyvinvoinnin lisäämistä ja pankkitilin lihottamista. Jos raha on yrittäjän ainoa motivaatio, kannattaa vaihtaa vieraalle töihin, sillä palkan voi ansaita helpommalla, kuin yrittäjänä. Toki yrittäjyyden ja liiketoiminnan pitää olla aina kannattavaa.

Yrittäjyys on ammatti siinä missä muutkin, mutta ennen kaikkea yrittäjälle se on elämäntapa. Yrittäjyys on asenne ja tahtotila, se on vastuuta ja vapautta. Yrittäjyys on halua palvella ja  vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan. Yrittäjyys on ammattiylpeyttä. Yrittäjyys kannattelee yhteiskuntaa. Ilman yrittäjyyttä ei ole hyvinvointiyhteiskuntaa.

Perjantaisessa mielipidekirjoituksessa väitettiin, että muiden työllistäminen on vain yrittäjyyden sivutuote, jolla yrittäjät voivat kiillottaa omaa sädekehäänsä. Näin se ei todellakaan ole. Yrittäjän työllistämä henkilökunta on yrityksen ydin ja sydän. Motivoitunut ja osaava henkilökunta on avain kannattavaan liiketoimintaan.

Yrittäjä työllistää myös muita toimijoita oman henkilökuntansa lisäksi: kirjanpitäjän, tavarantoimittajat, mainostoimiston jne. Yritystoiminnan loppuminen koskee muitakin, kuin vain sitä yhtä konkurssin tehnyttä/lopettanutta yrittäjää.

Mietitäänpä, kuinka monta yrittäjää toimii Forssassa palvelualoilla (erikoisliikkeet, elokuvateatterit, kuntosalit, ravintolat jne.)? Kuinka monta henkilöä nämä yritykset työllistävät? Näihin palvelualojen yrityksiin koronan tuomat rajoitukset ovat kaikkein pahimmin osuneet. Mitä jos nämä yritykset, tai edes osa niistä joutuisi koronan takia sulkemaan ovensa pysyvästi? Se, että asiakkaiden käsketään välttää liikkumista ja asioimista yrityksissä, ei ole yrittäjän vika. Vaikka maailmasta ei palvelut lopu, voi ne Forssassa vähentyä jyrkästi. Ja vaikka kysyntä luo tarjontaa, ei sitä hetkessä tule, kun korona helpottaa.

Onko meillä varaa siihen, että työttömyys kasvaa? Ja yritysten kaatuessa osaavat ammattilaiset muuttavat pois seudulta parempien työmahdollisuuksien perässä? Jokaisesta normaaliaikana kannattavasta yrityksestä pitää kantaa tämän kurimuksen aikana huolta ja varmistaa, että seudun asukkailla riittää jatkossakin töitä ja palveluita. Työssä käyvät seudun asukkaat ja yritykset maksavat myös kaupungin ja kuntien verotulot.

Vastuullinen ja kannustavampi suhtautuminen yrittäjyyteen kaupungin ja valtion suunnalta koronakurimuksessa toisi uskoa tulevaan ja kannustaisi yrityksiä jatkamaan kohti parempia aikoja. Nyt on yhteiskunnan aika tehdä olemassa olevien yritysten eteen niitä tekoja ja toimia, jotka takaavat yritysten selviämisen. Kaupungin osalta tekoja, jotka nostavat yritysmyönteisyyttä seudullamme ja jatkossa tekee seutukunnasta houkuttelevamman paikan elää, asua ja yrittää.

Elinkelpoisten yritysten selviäminen koronan yli on koko yhteiskunnan etu.

Minä en aio olla sammuttamassa valoja ja uskon, että kaikki yrittäjät pitävät myös omansa päällä ja kirkkaana!


Sanna Järvi
yrittäjä
kuntavaaliehdokas (kok)